Η ΜεγάληΒρεταννία δεν είναιαπλώς ένα πολυτελέςξενοδοχείο της Αθήνας (σαφώς ένα από ταπλέονπολυτελήοικοδομήματα της Ελλάδας) - αλλάέναςθεσμός. Από τότε που πρωτοάνοιξε τιςπόρτες του για ναυποδεχθεί τον πρώτοεπισκέπτητο 1874, η ΜεγάληΒρεταννίαυπήρξε καισυνεχίζειναείναισημείοαναφοράς για την κοινωνική, πολιτική και οικονομικής ζωή της Αθήναςαλλά και όλης της Ελλάδας.
Στα 132 χρόνιαλειτουργίας του, τοξενοδοχείοέγινεμάρτυρας των κοινωνικώναλλαγών τηςχώρας από μία αγροτικήκοινωνία - μόλιςμισόαιώνα από την απελευθέρωση της χώρας απότουςΟθωμανούς και τηδημιουργίαμίαςμικρής και φτωχήςχώρας - σ' ένα μοντέρνοκράτοςΕυρωπαϊκούχαρακτήραμέσα από βαθμιαίαστάδιαεξέλιξης.
Μέσα σ' αυτότοχρονικόδιάστημα, η χώραβίωσεένανατυχήπόλεμομε την Τουρκία, δύοΒαλκανικούςπολέμους που τριπλασίασαν την επικράτειά της, δύο ΠαγκόσμιουςΠολέμους, τηΜικρασιατικήΚαταστροφήμε τις συνεπακόλουθεςριζοσπαστικέςαλλαγές που αυτήεπέφερεστηνκοινωνική της δομή, και ένανεμφύλιοπόλεμο, με τις καταστροφικές του συνέπειες.
Την ίδιαστιγμή, η φύση των επισκεπτών που ταξίδευανστηνΕλλάδαάλλαζεδραστικά,περνώντας από τουςλίγουςχιλιάδεςπλούσιουςταξιδιώτες-θαυμαστές της ΑρχαίαςΕλλάδας και των μνημείων της- στα εκατομμύριαεπισκεπτών που ταενδιαφέροντάτουςσυμπεριλάμβανανπαραθαλάσσιαθέρετρα, διασκέδαση, εμπορικές και κυβερνητικέςεπαφές.
Όλεςαυτέςοιεξελίξειςείχαναναπόφευκτασημαντικήαπήχησηστηνεξέλιξη της ΜεγάληςΒρεταννίας, της οποίας η δημιουργία-εξαιτίας της διορατικότητας του ΕυστάθιουΛάμψα- αν καιαναμφίβολαυπερβολικήσεσχέσημε τις ανάγκες της εποχής, συνέβαλλεστηνεισαγωγήΔυτικώνπροτύπωναλλά και στη δημιουργίαενόςδυναμικούαστικούπνεύματος στηνεοσύστατηΑθηναϊκήκοινωνία. Η δημιουργίαενόςξενοδοχείουεφάμιλλωνπροδιαγραφώνμεαυτά των Ευρωπαϊκών, όπουοιεπισκέπτες του αισθάνοντανάνετα σ' ένα φιλικό και οικείοπεριβάλλον, συνέβαλλεστηνανάπτυξηενόςρεύματοςεπισκεπτώνυψηλούεπιπέδου καιπαράλληλααποτέλεσετοπρότυποπάνω στο οποίοβασίστηκε η δημιουργία και η εξέλιξηάλλωνξενοδοχείων και συγγενώνεπαγγελματικώνδραστηριοτήτων.
ΕστεμμένοιΒασιλείς και Πριγκίπισσες, Αρχηγοίκρατών, Πρωθυπουργοί και Υπουργοί,μεγιστάνες του επιχειρηματικούχώρου, διακεκριμέναονόματα της Λογοτεχνίας και της Τέχνης,ξακουστοίδημοσιογράφοι, διάσημοιηθοποιοί του θεάτρου και κινηματογραφικοίαστέρες καιπολλοίακόμηταξιδιώτεςέγιναντακτικοίθαμώνες του ξενοδοχείου - τοοποίοχρίστηκεως οεπίσημοςξενώνας του ΕλληνικούΚράτους.
Η Αθηναϊκήκοινωνίατοαγκάλιασε. Η ΜεγάληΒρεταννία, όπως και όλα ταμεγάλαπολυτελήξενοδοχείασε όλη την Ευρώπη, έγινε ο τόποςσυνάντησηςόλων των σημαντικώνκοινωνικώνσυγκεντρώσεων της Ελληνικήςπρωτεύουσας.
Στιςαίθουσές της λάμβανανχώρασετακτικήβάση, δεξιώσεις, χοροί, μουσικέςβραδιές, γάμοι,επιδείξειςμόδας και συμπόσια, ενώ οιχώροι του καθιστικού, τασαλόνια και τομπαρήταντοσημείοσυνάντησηςεπιχειρηματιών, πολιτικών και δημοσιογράφων και τοαγαπημένοστέκιόληςτης κοσμοπολίτικηςΑθηναϊκήςκοινωνίας.
Μέσα από τοξεδίπλωμα της ιστορίας της ΜεγάληςΒρεταννίαςπαρακολουθούμετημεταμόρφωση της πόλης της Αθήναςκαθώς και την πολιτικήιστορία της Ελλάδας, με την οποίατοξενοδοχείοείναιστενάκιαπόλυτασυνδεδεμένη. Δεν υπάρχειπολιτικό ή ιστορικόγεγονός τηςσύγχρονηςιστορίας της Ελλάδαςμετοοποίοναμησυνδέεταιμεκάποιοντρόποτοξενοδοχείοτης ΜεγάληςΒρεταννίας.
Εδώ θαπρέπεινασημειώσουμε πως μεεξαίρεση την προσθήκη 36 νέωνδωματίωνστονέκτοκαι έβδομοόροφοτο 1974 και τηδημιουργία του GB Corner και του νέουμπαρτο 1976, δενέγινεκανενόςάλλουείδουςεκσυγχρονισμός στο κτίριο από ταμέσα του 1950, όπουείχεξαναχτιστεί η πτέρυγα που βλέπειπρος την πλατείαΣυντάγματος.
Ωςαποτέλεσμα, η επίπλωση του ξενοδοχείουκαθώς και η γενικότερηεσωτερικήδιακόσμησηείχαναρχίσειναδείχνουνσημάδιακούρασης, ενώ όλες του οιεγκαταστάσεις (θέρμανση,κλιματισμός, εγκαταστάσεις στα μπάνια, ασανσέρ, τηλεφωνικάσυστήματα, κ.λπ.) ήτανπλέονπεπαλαιωμένες, και χρειάζοντανσυνεχείςσυντηρήσεις και επισκευές.
Το 2000 αποτέλεσεχρονιάορόσημο για τησύγχρονηιστορία της ΜεγάληςΒρεταννίαςαφούσυνοδεύτηκε από την εισαγωγήστηνεταιρία της Hyatt Regency SA με την εξαγοράκεφαλαίωναπό την Hellenic Hotels Lampsas SA. Η Hyatt Regency απέκτησε την πλειοψηφία των μεριδίωντης εταιρίαςμέσω του ΧρηματιστηρίουΑξιώνΑθηνών, κάτι που της επέτρεπεναελέγχειτοΣυμβούλιοΔιευθυντών, και προχώρησεσεριζοσπαστικέςανακαινίσεις της κτιριακήςυποδομήςτου ξενοδοχείου. Το 2005, η Hyatt, αναθεωρώνταςταστρατηγικά της πλάνα, πούλησεταμερίδιά της στηνιδιοκτήτριαεταιρία του ξενοδοχείουΜεγάληΒρεταννία, την εφοπλιστικήοικογένειαΛασκαρίδη, που κατείχε και τομεγαλύτεροποσοστό των μετοχών της Hellenic HotelsLampsa SA. Έπειτα από αυτή την εμπορικήπράξη, η οικογένειαΛασκαρίδηκατέχειτο 60% τωνκοινώνμετοχών.
Η ΜεγάληΒρεταννίαανέκτησετοπαλιό της μεγαλείο και μεταμορφώθηκε σ' ένα ξενοδοχείοικανόνααναμετρηθείεπάξιαμεόλες τις σύγχρονεςξενοδοχειακέςαπαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονασυνεισέφερεστηναναβάθμιση της ξενοδοχειακήςυποδομής της Αθήνας.
Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο τογεγονός ότι η Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., ο μεγάλος αυτός διεθνής οργανισμός υπεύθυνος για την ξενοδοχειακή διαχείριση για ταεπόμενα είκοσι πέντε χρόνια, έχει συγκαταλέξει τηΜεγάληΒρεταννίαστην περίφημη «Luxury Collection» (Πολυτελή Συλλογή), η οποία συμπεριλαμβάνει μερικά από τα πιο πολυτελήξενοδοχεία παγκοσμίως.
Το ποσό που επενδύθηκε ώστε το ξενοδοχείο να αξίζει δικαιωματικά τα πέντε του αστέρια ανέρχεται στο ύψος των 82 εκατομμυρίων ευρώ. Ολοκληρωτικά ανακαινισμένη, η Μεγάλη Βρεταννία διαθέτει 290 δωμάτια και 31 σουίτες, όλα με νέα επίπλωση και διακόσμηση, σύμφωνη με το πνεύμα και το χαρακτηριστικό στυλ του ξενοδοχείου, που συμπληρώνονται από μοντέρνο εξοπλισμό και σύγχρονες διευκολύνσεις. Οι εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου συμπεριλαμβάνουν τρία εστιατόρια, δύο πισίνες, spa, ευρύχωρες αίθουσες και χώρους συνεδρίων όπως και όλες τις ανέσεις που αναμένει κανείς από ένα Ευρωπαϊκό πολυτελές ξενοδοχείο του 21ου αιώνα.
Σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας να γιορτάσετε ΜΑΖΙ μας την Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών.
Οι συμμετοχές έχουν ανοίξει για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συμμετέχουν και να γιορτάσουν την αξία της Εξυπηρέτησης μαζί με τους συνεργάτες και τους πελάτες τους.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε: